Het ordenen van je zaden

Gepubliceerd op 31 december 2018 om 11:46

Stap 1: Verzamel alle zaden die je hebt

Stap 2: Koop een koffer met meerdere vakken

Stap 3: Doe de zaden er in zoals je zelf wilt

Stap 4: Vergeet niet om op te schrijven welke zaden je waar kunt vinden

Een berg zaden is natuurlijk heel erg leuk, maar ja het overzicht is wel ver te zoeken in de explosie van zaden. Maar gelukkig is er daarvoor een makkelijke oplossing!

 

Om je zaden te kunnen ordenen heb je de volgende benodigdheden nodig:

 

  • Je grote berg zaden (duh...)
  • Een koffer met meerdere vakken
  • Een boekje om alles in op te schrijven
  • Een pen om te schrijven

 

Om je zaden overzichtelijk te ordenen voor het komende seizoen kun je een aantal stappen doorlopen.

 

Stap 1: Verzamel alle zaden die je hebt en leg ze lekker bij elkaar. Als je ze al onderverdeeld heb, des te beter. Mijn zaden waren verspreid over drie of vier zakjes/tasjes dus het was bij mij één grote chaos! En de nieuwe aankopen waren natuurlijk ook nog niet toegevoegd... 

 

Stap 2: Koop bij bijvoorbeeld de Action een koffer met meerdere vakken. Zelf heb ik een koffer gekocht waar je normaal je schroeven, spijkers en moeren in doet. Deze kosten namelijk niet zoveel en je hebt (bijna) genoeg ruimte voor al je zaden.

 

Stap 3: Het is nu slechts een kwestie van het ordenen van de zaden zoals je zelf wilt. Zelf heb ik 10 verschillende vakken gemaakt. Linksboven van de koffer is nummer 1 en rechtsonder is nummer 10. Zelf ben ik de kolom naar beneden afgegaan. Maar hoe je je zadencollectie ook indeelt belangrijk is dat je goed opschrijft wat je waar hebt gestopt. Zelf heb ik bijvoorbeeld alle soorten van de familie Allium bij elkaar gestopt. En vanwege ruimtegebrek heb ik in een vak soms ook verschillende soorten zitten. 

 

Stap 4: Het opschrijven in welke vakken je zaden zitten is belangrijk om te voorkomen dat je alles op de kop moet zetten om juist die ene soort te vinden. Zelf heb ik zoveel zaden dat ik ze niet per variëteit heb gesorteerd. Als ik dus een tomaat had dan noem ik het gewoon tomaat. Zodra ik dan ga plannen voor de moestuin weet ik wat ik heb en kan ik dan wel kijken naar wat voor variëteiten ik heb. Wil je zelf wel per soort en variëteit ordenen? Ga dan lekker je eigen gang, het zijn jouw zaden. 

 

Met mijn verzameling is niet helemaal gelukt om alle planten in de koffer te krijgen. Maar bijna alle zaden, van de familie van vlinderbloemigen (bonen & erwten), heb ik wel in 1 zak kunnen krijgen. Dus het is nu wel iets meer geordend. En niet alleen de gekochte zaden zijn geordend.

 

Naast je gekochte zaden kun namelijk ook je zelf geoogste zaden in de koffer doen. Zelf heb ik zaden van bijvoorbeeld kiwi planten en sinaasappelen geoogst. Deze kweek ik zelf op tot nieuwe planten. 

 

Ben je nu nieuwsgierig naar wat ik bijvoorbeeld doe met de kiwi zaden, sinaasappel zaden of abrikozen zaden? Volg me dan op Instagram, Twitter of Facebook. En mis nooit meer iets van The DIY Outside!

 

Geniet alvast van de voorpret voor het nieuwe seizoen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.