Het kweken van je eigen abrikozenboom

Gepubliceerd op 7 december 2018 om 17:31

Stap 1: Verzamelen alle spullen

Stap 2: Leg het keukenpapier op het bord en leg daarna de zaden op het keukenpapier

Stap 3: Leg het laatste stuk keukenpapier op de zaden en schenk wat water er over heen

Stap 4: Vouw de randen naar binnen toe en doe alles in een plastic zak

Stap 5: Blaas vervolgens lucht in de zak, maak er een knoop in en leg het vervolgens op een warme en lichte plaats in huis

Wat is er nu leuker dan het kweken van je eigen planten? Er zijn verschillende planten die je zelf kunt kweken. Naast het kweken van een sinaasappelboom en kiwi planten, kun je ook je eigen abrikozenboom kweken. 

 

Voor het kweken van je eigen abrikozenboom heb je de volgende spullen nodig:

  • Abrikozenpitten (zaden) die je zelf hebt gedroogd
  • Een vijzel / hamer 
  • 1 bord
  • 1 plastic zak
  • 3 velletjes keukenpapier (aan elkaar)

 

Voordat je gaat beginnen met het kweken van je eigen abrikozenboom is het eerst belangrijk om pitten te verzamelen uit de abrikozen die je zelf hebt gegeten. Deze pitten kun je laten drogen voor een aantal dagen. Zelf heb ik ze (onbewust) meerdere weken, misschien zelfs maanden, laten drogen.

 

Nadat de abrikozenpitten droog zijn zal je met een vijzel of hamer de omhulsels van de pitten kunnen slaan. Hiervoor moet je precies slaan op de zijkant van de pit. Dit is namelijk het zwakste punt. Als je hier op slaat, zal het omhulsel splijten en kun je de zaden eruit halen. 

 

Om van de abrikozenzaden vervolgens een abrikozenboom te kweken zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen.

 

Stap 1: Als eerste verzamel je de zaden (die je uit de pitten hebt gewonnen), 1 bord, 3 vellen keukenpapier en 1 plastic zak. Zorg ervoor dat de zaden niet uitgedroogd zijn. Wanneer je het omhulsel van de abrikozenpitten hebt gehaald kan het zijn dat de abrikozenzaden ook sneller zullen uitdrogen.

 

Stap 2: Leg vervolgens 2 vellen keukenpapier op het bord. Op het keukenpapier leg je vervolgens een aantal abrikozenzaden neer. 

 

Stap 3: Zodra je de abrikozenzaden op het keukenpapier hebt gelegd leg je het laatste stuk keukenpapier op de zaden. Daarna schenk je er water over heen. Met dit vocht moeten de zaden het voorlopig doen!

 

Stap 4: Daarna vouw je de randen naar binnen toe en kijk je of het genoeg vocht heeft gehad. Het moet vochtig zijn, maar niet drijfnat. Na het opvouwen van de randen kun je alles in een plastic zak doen. De plastic zak zal gaan zorgen voor een klein micro klimaat!

 

Stap 5: Blaas vervolgens wat lucht in de plastic zak en zorg ervoor dat je er een knoop in kunt leggen. Belangrijk is dat de zak geen gaten heeft! Leg de plastic zak, met inhoud, vervolgens op een warme en lichte plaats in huis. Blijf de vochtigheid controleren! 

 

Nadat de abrikozenzaden zijn gekiemd kun je ze planten in een pot met potgrond.

 

Ben je benieuwd hoe het kiemen er aan toe gaat en hoe ik een abrikozenboom ga kweken? Volg me dan op Instagram, Twitter of Facebook om up-to-date te blijven!

 

Veel plezier met je eigen abrikozenbomen!

Reactie plaatsen

Reacties

Har Haans
5 jaar geleden

Goed idee.
Kan dit ook met andere pitten?

TheDIYOutside
5 jaar geleden

Hoi Har Haans,

Dit kan zeker ook met andere pitten. Op mijn blog zullen meerdere soorten planten voorbij komen. Zowel uit pit als uit zaad. Als je geïnteresseerd bent kun je me volgen op verschillende socials of je kunt ook mijn blog in de gaten houden!

Carolien
4 jaar geleden

Hoe lang duurt het ongeveer voordat de zaden gaan kiemen?

Rob verstegen
4 jaar geleden

Ik heb de abrikozenzaden in een plastic zak gedaan en mijn vraag is hoe zit het met de vochtigheid in de zak ? Hoe controleer je dat en moet je het opnieuw bevochtigen af en toe ? Hoe gaat dat in zijn werk?

Frankie de dikkerd
4 jaar geleden

Ik denk dat je als het droog is niet meer moet bevochten want er mogen geen gaten in de zak zijn en dan kan je dus niet bevochten

Lol
4 jaar geleden

Lol

Rob
4 jaar geleden

Het kan 6-8 weken duren bij goede omstandigheden voor de zaadjes om te ontspruiten, lees ik online. Ik zie op facebook bij de auteur dat hij na 14 dagen al duidelijk resultaat ziet...?
Houd in de gaten of er geen meeldauw optreed, en zo ja, vervang dan het papier. Indien de vruchten uit de supermarkt komen, hebben ze een koude periode achter de rug en nemen je kansen toe maar anders kan het zijn dat ze eerst stratificatie nodig hebben. 60 dagen in de koelkast... in het Engels is makkelijker informatie te vinden over abrikozen.
En je kan met een beetje tactisch plaatsen de zaadjes makkelijker loskrijgen met een notenkraker.

Anne
2 jaar geleden

Wat een goed idee
Ga ik doen