Een sinaasappelboom kweken

Gepubliceerd op 1 december 2018 om 12:25

Stap 1: Verzamel alle spullen

Stap 2: Leg het keukenpapier op het bord en leg daarop weer de zaden

Stap 3: Haal het witte vliesje van de zaden en zorg ervoor dat ze worden toegedekt door keukenpapier. Vergeet geen water te geven!

Stap 4: Vouw de randen van het keukenpapier om en doe alles in een pedaalemmerzak

Stap 5: Blaas lucht in de pedaalemmerzak, sluit de zak en leg het op een warme en lichte plaats in huis 

Om een sinaasappelboom te kweken zijn er een aantal stappen  die je moet ondergaan. Als eerste moet je de zaden verzamelen. Hoe je dit kunt doen heb je kunnen lezen in mijn vorige blogartikel; 'Het verzamelen van sinaasappelzaden'

 

Nadat je de sinaasappelzaden hebt verzameld kun je aan de slag met kweken van een sinaasappelboom. De eerste stap is daarbij het laten kiemen van de zaden. Om de zaden te laten kiemen zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen. 

 

Let op: Voor het kweken van een sinaasappelboom kun je ook 'verse' sinaasappelzaden gebruiken.

 

Stap 1: Verzamel 1 bord, 1 pedaalemmerzak, drie keukenpapier velletjes aan elkaar gelaten en 1 zakje zaden die je hebt verzameld.

 

Stap 2: Leg het keukenpapier op het bord. Zorg ervoor dat er 2 van de 3 velletjes de bodem vormen en laat 1 keukenpapier open liggen. Leg daarna de sinaasappelzaden op het keukenpapier.

 

Stap 3: Voor sinaasappelzaden is het erg belangrijk dat het witte vliesje er af moet om makkelijker te kunnen kiemen. Wanneer de sinaasappelzaden droog zijn gaat dit makkelijker. Wanneer de sinaasappelzaden 'vers' zijn, is het lastiger om de vliesjes eraf te halen. Nadat de vliesjes eraf zijn kun je ze neerleggen op het keukenrol. Leg het laatste velletje keukenpapier over de zaden heen en geef de zaden een beetje water.

 

Stap 4: Vouw de randen van het keukenpapier zo dicht mogelijk naar binnen toe. Zorg er wel voor dat de zaden zichtbaar blijven aan de bovenkant. Op deze manier kun je makkelijker zien of ze kiemen. Doe vervolgens het natte keukenrol met de sinaasappelzaden in een pedaalemmerzak.

 

Stap 5: Blaas wat lucht in de pedaalemmerzak en knoop hem dicht met een knoop die weer makkelijk open gaat. . Je zal namelijk zo nu en dan moeten controleren hoe het er voor staat met het kiemen van de sinaasappelzaden. Wanneer je de knoop erin hebt zitten leg je de pedaalemmerzak in je vensterbank of op een plekje waar het warm en licht genoeg is. 

 

Let op: De planten hebben flink wat warmte en zonlicht nodig. In de winter is het dus niet altijd handig om het in de vensterbank neer te leggen. Vooral wanneer je enkel glas hebt krijgen de zaden een te groot temperatuur verschil te verduren. Zorg  er dus voor dat ze op een plek liggen waar de temperatuur constant is. 

 

Ben je benieuwd hoe het kiemen er aan toe gaat en hoe ik langzaam een sinaasappelboom ga kweken? Volg me dan op Instagram, Twitter of Facebook om up-to-date te blijven!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.