(Pizza)deeg maken

Gepubliceerd op 28 december 2018 om 08:39

Stap 1: Verzamel alle ingrediënten en materialen

Stap 2: Voeg alles bij elkaar en kneed het deeg

Stap 3: Laat het deeg rijzen op een warme plaats

Stap 4: Gebruik het deeg zoals je zelf wilt

Stap 5: Rol het deeg uit voor een pizzabodem

Ruik je het al? Die lekkere deeggeur van vers gebakken brood, of de bodem van een lekkere pizza. Heeerliijkkk!! En zo lastig is het niet om te maken. Het vraagt alleen wat van je geduld en de ingrediënten. Hoe lastig kan het dus zijn...

 

Voor het maken van je eigen deeg heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Bloem
  • Gist
  • (Zee)zout
  • Maatbeker
  • Beslagkom
  • Theedoek
  • (Deegroller)

 

Om hier vervolgens je eigen deeg van te maken zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen.

 

Stap 1: Verzamel het bloem, de gist, het (zee)zout en een maatbeker. Vergeet ook niet om een beslagkom neer te zetten om alles in te kneden.

 

Stap 2: Voeg het bloem (500 gram) en de gist (3-4 gram) samen in de beslagkom. Roer het goed door elkaar zodat de gist zich goed verspreid. Wanneer je dit gedaan hebt voeg je het water toe. Ik voeg altijd eerst wat water toe en ga daarna kneden. Is het droog dan voeg ik nog altijd wat water toe. Het beste kun je beginnen met 1 kop water.

Wanneer het water is toegevoegd ga je kneden en als laatste voeg je het zout nog toe. Het zout voeg ik later toe omdat het zout anders de gist kapot kan maken. Wanneer het zout is toegevoegd kneed je nog even alles lekker door!

 

Stap 3: Doe een natte theedoek om de beslagkom en zet de kom op een warme plaats. Laat het deeg ongeveer 1-2 uur rijzen. Kijk eerst na 1 uur om te kijken hoe het is gerezen. Is het niet voldoende gerezen? Laat het dan nog even staan en kijk later nog eens!

 

Stap 4: Als het goed is heb je na 1 uur een goed gerezen deeg. Dit deeg kun je vervolgens verwerken zoals je zelf wilt. Je kunt er een brood van maken, maar je kunt er ook een pizzabodem van maken. Als je er een pizzabodem van gaat maken kun je stap 5 nog volgen.

 

Stap 5: Om de pizzabodem te maken leg je het deeg op een met bloem bestoven oppervlakte of op bakpapier. Daarna strooi je wat bloem over je het deeg en de deegroller en maak je de pizzabodem zoals je het zelf wilt. Ik heb er voor gekozen om een vierkanten pizzabodem te maken. Daarbij heb ik erop gelet dat het precies op de ovenbakplaat past! Als het goed is uitgerold laat je het nog 1 uur rijzen. Vervolgens kun je een overheerlijke pizzasaus op de pizzabodem doen. En daarna kun je de pizza maken zoals je zelf wilt.

 

Eet smakelijk!

 

Ben je benieuwd naar een lekkere pizzasaus of naar andere recepten? Volg me dan op Instagram, Twitter of Facebook om niks te missen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.