Kampvuur maken

Gepubliceerd op 17 december 2018 om 12:29

De geschiedenis van het vuur!

Zodra de bliksem insloeg op een boom wisten we het, vuur! Vuur maakt alles beter. Toen we eenmaal hadden ondekt hoe we vuur konden gebruiken moesten we nog gaan nadenken over hoe we het zelf konden maken. Altijd moesten we maar weer wachten totdat de bliksem insloeg en we gebruik konden maken van het vuur dat Moeder Natuur aan ons gaf. Tot iemand het geniale idee kreeg om vuur te maken via wrijving. Of het nu een idee was of een gelukkig ongelukkig. We konden nu zelf vuur maken!

 

Dit was het begin van onze beschaving. Door het vuur konden we gebruik langer opblijven, dus langer doorwerken. We waren niet meer afhankelijk van het daglicht. Ook konden we onszelf (beter) beschermen tegen de elementen en konden we (gevaarlijke) dieren op een afstand houden.

 

Door de ontwikkeling van het vuur kwam de beschaving op gang. We hoefden niet meer rauw voedsel te eten. We konden koken! En wat heeft de wereld van koken ons toch veel gebracht. Een lekker biefstukje of een lekkere stamppot. Zonder vuur waren we nooit zover gekomen (en dan zouden we misschien al dat lekkers toch moeten missen. 

Stap 1: Leg het wattenschijfje en fijner materiaal op elkaar

Stap 2: Stapel dunne houtjes (twijgjes) op in de vorm van een wigwam

Stap 3: Steek het vuur aan met de magnesiumstick 

Hoe maak je nu een goed vuur?

Tegenwoordig hoeven we geen stokken meer tegen elkaar te wrijven. Tegenwoordig hebben we lucifers, aanstekers, ander ongein, maar het mooise vind ik de magnesiumstick. maar hoe maken we daar nu vuur mee?

 

Om een kampvuur te maken met een magnesiumstick heb je de volgende spullen nodig:

  • Snel ontvlambaar materiaal (ik gebruik wattenschijfjes van 100% katoen)
  • Magnesiumstaaf
  • Grover materiaal (houtschaafsel)
  • Kleine stukken hout (bijvoorbeeld twijgen of kleingemaakte stukken hout)
  • Grotere stukken hout

 

Voordat je begint is het belangrijk dat je met stenen of metaal een veilige ondergrond voor het vuur maakt. Hierdoor voorkom je problemen!

Stap 1: Leg het wattenschijfje als eerste neer. Leg daar bovenop wat fijner materiaal wat snel vlam kan vatten. Zorg er wel voor dat je het wattenschijfje makkelijk kunt aansteken!

 

Stap 2: Leg op het fijner materiaal wat dunne stukjes hout of twijgen neer. Dit moet je doen in de vorm van een wigwam! Zorg er wel voor dat de stukjes hout niet het fijne materiaal verpletterd, daarvoor is de wigwam vorm erg geschikt. Vuur heeft ruimte nodig om voldoende zuurstof te hebben. Zonder zuurstof geen vuur! Zorg er dus voor dat je kampvuur voldoende zuurstof krijgt.

 

Stap 3: Steek het wattenschijfje aan met behulp van de magnesiumstaaf. Strijk met een metalen plaatje langs een magnesiumstaaf en zorg dat de vonken op het wattenschijfje vallen. Laat het vuur verder zijn gang gaan en voeg langzaam aan dikkere en grotere takken toe.

 

Let op: Vuur is gevaarlijk. Zorg er altijd voor dat je toestemming hebt van de eigenaar van het grondgebied. Kijk ook in de regelgeving van je gemeente (of het gebied waar je bent) om te zien of je überhaupt een vuurtje mag stoken. Maak geen kampvuren tijdens droge(re) periodes en zorg ervoor dat je altijd een emmer water of brandblusser in de buurt hebt! Een blusdeken is ook geen slecht idee...

 

Verder heel veel plezier met je kampvuur, geniet er lekker van!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.